Διαβάστε επίσης

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ ΕΝΑΡΞΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 12:00

29 Ιανουαρίου, 2024

Κοινοποίηση:

Εθνική αυτογνωσία για μας τους Πόντιους, δεν είναι μόνο η λαϊκή μας παράδοση και η γνώση της Ιστορίας μας. Είναι και η αρχαιοελληνική ποντιακή διάλεκτος.
Οι Πόντιοι διατήρησαν χιλιάδες χρόνια μέχρι σήμερα τους τύπους της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στη διάλεκτο τους. Αυτό βοήθησε μαζί με την θρησκεία να κρατήσουν την Εθνική τους συνείδηση και να μείνουν Τραντέλλενοι, μέσα σε αλλόφυλους και αλλόθρησκους. Δυστυχώς αυτή η διάλεκτος κοντεύει να σβήσει και δε γίνεται καμία προσπάθεια από κρατικούς φορείς.
Το πρόβλημα υπάρχει, δεν μπορούμε να το αγνοούμε.
Η ποντιακή διάλεκτος δεν πρέπει να πεθάνει. Δεν πρέπει να γίνουμε εμείς οι τελευταίοι μιας γενιάς ¨π΄ ελάλ΄ναν και ετραγώδναν το ρωμαίικον το χρυσόν την καλατσήν¨.
Η Ένωση Ποντίων Πιερίας από τους πρώτους συλλόγους στην Ελλάδα που διοργάνωσε από το 1997 μαθήματα ποντιακής διαλέκτου με την αείμνηστη Βέρα Αντωνιάδου- Κεσίδου, συνεχίζει ακλόνητα την προσπάθεια αυτή και προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, όπου θα αρχίσουν την 𝚱̲𝛖̲𝛒̲𝛊̲𝛂̲𝛋̲ή̲ 𝟏̲𝟏̲ 𝚽̲𝛆̲𝛃̲𝛒̲𝛐̲𝛖̲𝛂̲𝛒̲ί̲𝛐̲𝛖̲ 𝟐̲𝟎̲𝟐̲𝟒̲ 𝛋̲𝛂̲𝛊̲ ώ̲𝛒̲𝛂̲ 𝟏̲𝟐̲:̲𝟎̲𝟎̲ στο Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο του συλλόγου.
Τα μαθήματα θα παραδώσει η Φιλόλογος, εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου και μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών κα. Χριστίνα Μετενίδου.